Hari keempat belas di Jerman. Dah genap dua minggu saya
berada di sini. Selepas trip ke Wurzburg, saya agak sibuk dengan presentation
untuk kelas bahasa Jerman dan membeli barang serta memasak untuk persiapan
malam International Dinner kami. Untuk program ini, kami perlu membawa sendiri
hidangan tradisional dari negara masing-masing. Terpulang sama ada nak masak
sendiri atau masak secara berkumpulan. Saya mengajak Zira untuk datang sekali
ke dinner kami memandangkan saya tak nak masak sendiri. Yohanes datang ke haus
semalam untuk praktis memasak bersama Felia dan Anja. Peraturan di haus, kami
boleh menerima tetamu tetapi jangan lebih dari 9.45 malam. Mereka akan
menyediakan tauhu pepes dan ayam gulai sebagai masakan mewakili negara
Indonesia. Saya sudah membawa nasi impit dan kuah kacang dari Malaysia sebagai
persiapan untuk dinner ini. Zira pula nak masak lontong sebagai tambahan kepada
nasi impit.
Selepas selesai kelas Jerman pagi tadi, saya segera pulang
ke rumah. Saya memasak kuah kacang untuk makan tengah hari dan dinner malam
ini. Jam 1.30 petang, saya keluar dari haus untuk membuka akaun Bank Sparkasse
kerana sudah membuat janji temu dengan pegawai bank. Bank Sparkasse terletak
tidak jauh dari Haus Hemma, jadi saya cuma jalan kaki sahaja. Jam 1.55 petang,
Paula tiba di hadapan bank bersama basikalnya. Paula yang membantu saya
berurusan dengan pegawai bank kerana lebih mudah. Paula mengajar saya cara
untuk keluar dan transfer duit di sini. Bank Sparkasse memang buka tepat-tepat
jam 2 petang selepas waktu rehat. Begitu tepati masa sekali. Kami dilayan
dengan mesra oleh seorang pegawai bank berbangsa Jerman. Saya dibawa masuk ke
biliknya untuk mengisi borang. Kalau di Malaysia, rasanya semua perkhidmatan
buat di kaunter. Tapi di sini, kami siap dibawa masuk ke dalam pejabat gitu. Pegawai
wanita itu offer jika kami nak minum air. Terbaiklah servis di sini. Layanannya
juga mesra, cuma dia bercakap dalam bahasa Jerman, katanya bahasa Inggerisnya
tak begitu bagus. Tapi saya rasa tak mungkin pegawai bank tak lancar bahasa
Inggerisnya. Mereka mesti perlu berurusan dengan ramai orang yang tidak tahu
berbahasa Jerman juga. Entahlah.
Alhamdulillah, dengan bantuan Paula, urusan bank menjadi
mudah. Cuma perkara biasa yang jadi masalah sikit bila mereka tak tahu macam
mana nak isi nama saya dalam borang. Mana nama pertama, mana nama keluarga.
Saya pernah jelaskan kepada Paula dulu jadi Paula memberitahu pegawai tersebut
dengan baik. Perkara yang kerap ditanya semasa saya isi borang juga ialah
tentang kewarganegaraan saya, sama ada saya memiliki dua kerakyatan (United
Kingdom) atau satu sahaja. Selesai menandatangani banyak borang di bank, saya
kemudian pulang semula ke haus. Masa balik tu, Zira dah pun siap memasak
lontong.
Jam 6.30 petang, kami bergerak ke Studhaus OTH untuk dinner.
Saya memakai baju kurung memandangkan kami digalakkan untuk memakai pakaian
tradisional. Zira cuma mengenakan dress labuh. Sampai di sana, tutor menyuruh
saya untuk mencari bendera negara yang telah dicetak oleh mereka. Tampal di
atas kertas dan tulis nama hidangan. Meja dibahagikan kepada tiga kategori;
main dish, appetizer dan dessert. Saya meletakkan nasi impit saya di
tengah-tengah meja main dish kerana kami sampai awal. Tak lama kemudian, Paula
pun tiba sambil membawa kek coklat yang dibuatnya pagi tadi. Paula mengajak
saya untuk minum softdrinks yang disediakan. Sudah tentulah bir juga banyak
disediakan oleh pihak tutor.
Paula menuangkan air alkohol free, sejenis teh tapi masam rasanya. Apa yang pasti, saya tak akan minum lagi teh itu. Selepas itu, dia menyuruh saya mencuba air Spezi (Coke + Fanta) yang popular hanya di Jerman. Air Spezi ni saya boleh minum sebab lebih banyak rasa Coke saja. Paula juga memperkenalkan saya kepada seorang rakan lelakinya bernama Chris (kalau tak silap). Chris menghulurkan tangannya kepada saya. Saya meletakkan tangan di dada dan menunduk sedikit tanda hormat. Tapi Chris masih menghulurkan tangannya untuk tempoh yang lama. Saya menunduk sekali lagi tapi Chris masih lagi dengan tangannya. Saat itu adalah saat yang paling awkward dalam hidup saya. Alhamdulillah, Chris akhirnya mengalah dan menjatuhkan tangannya. Saya rasa bersalah pada dia, tapi yang haram tetap haram.
Malam itu juga, saya berkenalan dengan Courtney, pelajar dari UTAR Malaysia yang baru saja tiba pagi tadi. Saya juga sempat berbual-bual dengan pelajar-pelajar Malaysia berbangsa Cina yang belajar full-time di OTH. Sebab dalam 2-3 orang juga yang menjadi buddy rupanya. Selepas semua berkumpul, para tutor memberikan sepatah dua kata sebagai pembuka. Kemudian, mereka memanggil sesiapa yang memakai pakaian tradisional untuk tampil ke hadapan. Tak ramai pun yang memakai tradisional. Cuma Ami dari Jepun, Anja, Felia and the gang dari Indonesia dan saya saja rasanya. Tak tahulah Eropah ni memang tak ada pakaian tradisional atau mereka saja yang malas memakainya. Saya mula-mula malas nak bangun sebab segan, tapi Vesa dan Ariana dah menjerit nama saya dari belakang, jadi terpaksalah saya bangun ke depan. Kami mendapat tepukan untuk pemakaian kami pada malam ini.
Selepas itu, semua pelajar dijemput untuk mencuba pelbagai hidangan dari pelbagai negara. Saya mengajak Zira sebagai pegawai JAKIM saya untuk tengok makanan mana yang boleh dimakan dan makanan mana yang tak boleh dimakan. Kami lebih banyak mengambil appetizer dan dessert daripada main dish, sebab kebanyakan main dish dimasak dari babi atau daging haiwan yang tidak disembelih. Gulai ayam yang dibuat oleh Anja pun tak boleh saya makan sebab ayam tak halal. Ramai rakan-rakan yang sibuk mempromosikan negara masing-masing. Saya juga mempromosikan nasi impit kepada Paula, tapi responnya tak berapa baik. Katanya pedas sangat dan dia tak suka makanan pedas. Ada juga beberapa pelajar lain yang kata kuah kacang tu pedas. Tapi tak kurang juga yang kata sedap. Saya juga sempat berkenalan dengan lebih ramai exchange student dan merasa makanan yang boleh dimakan.
Selepas itu, semua pelajar dijemput untuk mencuba pelbagai hidangan dari pelbagai negara. Saya mengajak Zira sebagai pegawai JAKIM saya untuk tengok makanan mana yang boleh dimakan dan makanan mana yang tak boleh dimakan. Kami lebih banyak mengambil appetizer dan dessert daripada main dish, sebab kebanyakan main dish dimasak dari babi atau daging haiwan yang tidak disembelih. Gulai ayam yang dibuat oleh Anja pun tak boleh saya makan sebab ayam tak halal. Ramai rakan-rakan yang sibuk mempromosikan negara masing-masing. Saya juga mempromosikan nasi impit kepada Paula, tapi responnya tak berapa baik. Katanya pedas sangat dan dia tak suka makanan pedas. Ada juga beberapa pelajar lain yang kata kuah kacang tu pedas. Tapi tak kurang juga yang kata sedap. Saya juga sempat berkenalan dengan lebih ramai exchange student dan merasa makanan yang boleh dimakan.
Saya juga sempat berbual panjang dengan Juso (sebutan Huso)
dari Bolivia. Sebab ketika itu orang ramai sedang berkumpul untuk mula berparti
tapi saya sedang merenung satu persatu makanan yang tersisa lagi di meja
hidangan. Juso bertanya makanan yang saya masak lalu saya membawanya ke nasi
impit saya. Semua orang di sini tak tahu apa itu nasi impit dan kuah kacang.
Jadi saya terpaksa menjelaskan proses pembuatannya. Juso kata sedap. Tak
tahulah dia kata sedap untuk nak sedapkan hati saya atau memang betul-betul
sedap. Selepas itu, Juso pula mempromosikan masakan dari negaranya. Saya tak
boleh makan sebab ada babi. Juso seolah-olah terkejut kerana saya tak boleh
makan babi. “Why?” soalnya. Dan mulalah penjelasan saya kepadanya tentang isu
babi, makanan halal dan alkohol. Susah juga saya nak jelaskan secara terperinci
kepadanya kerana dia memang langsung tak tahu-menahu. Saya memetik kisah Nabi
Nuh yang membawa binatang ke dalam bahteranya dan babi ditugaskan untuk memakan
najis binatang lain di dalam bahtera tersebut. Saya jelaskan lagi tentang
isu-isu kebersihan. Untuk binatang lain pula, saya menjelaskan tentang isu
sembelihan. Yang ini agak susah juga nak jelaskan bagi dia faham. Saya cuma
kata “We need to say our God’s name during cutting (sebab saya cakap slaughter
dia tak faham) the animals. It’s our belief.”
Juso menjadi lebih berminat tentang isu-isu pemakanan ni,
jadi lebih banyak pertanyaan yang dilontarkannya. Saya pun ceritalah tentang
arak yang memabukkan dan memudaratkan kesihatan, sebab itu Muslim tak boleh
minum. Sebab kami pentingkan kebersihan. Dan segala macam fakta yang saya tahu,
habis saya buka. Dari situ, perbualan kami masuk pula kepada bulan puasa dan
sebagainya. Juso juga mula bercerita tentang negaranya selepas itu dan selepas
mendengar ceritanya, Bolivia adalah satu negara yang saya harap saya dapat
lawati suatu hari nanti. Katanya kalau saya datang dia akan jadi tour guide
saya. Termasuk dia, dah dua orang dah offer nak jadi tour guide saya di negara
masing-masing. Memang lama jugalah saya berbual dengan Juso sambil yang lain
berparti.
Disebabkan rasa macam dah lama tinggalkan Zira dan Paula,
saya pun akhirnya meminta izinnya untuk kembali ke meja makan. Bagusnya buat
dinner di Studhaus ni ialah ada Raum Der Stille (Room of Silence) yang boleh
dijadikan bilik untuk saya solat Maghrib. Saya masih belum boleh sesuaikan diri
untuk berwuduk di tandas kerana tiada paip di dalam tandas (cuma di sinki) dan
orang Jerman tak suka tandas basah, jadi saya perlu mengelap semula tempat yang
basah selepas berwuduk. Cuma masa solat sendirian dalam bilik tu boleh dengar
jugalah bunyi muzik parti dari tingkat atas.
Saya kembali ke meja hidangan sekali lagi jika ada makanan
yang masih boleh dicuba. Seorang pelajar dari Mexico menyuruh saya untuk
mencuba Nachos dan sos mereka. Disebabkan Zira cuba, jadi saya pun mencubanya.
Pedasnya tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata. Selepas mencuba Nachos,
Albiona (Kosovo) datang menghampiri saya. Dia menceritakan kisahnya yang tak
sengaja termakan pork (dia seorang Muslim). Saya bertanya padanya, makanan apa
yang ada pork tu. Katanya dari negara Mexico. Masa tu saya memang dah cuak
sebab saya baru saya cuba Nachos dan sos dari Mexico. Anda tak dapat bayangkan
perasaan saya masa tu.
Saya menarik tangan Albiona dan menyuruh dia untuk
menunjukkan hidangan apa yang dimakannya. Lalu dia pun menunjukkan semangkuk
hidangan yang ada ketulan daging pork di dalamnya. Waktu itu, Tuhan saja yang
tahu betapa leganya saya. Saya tahu saya sepatutnya berasa simpati juga untuk
Albiona, tapi rasa simpati itu bercampur dengan keliru sebenarnya sebab dia
sedang memegang arak dan dia memang minum arak. Saya nak suruh dia berkumur
cuci mulut pun macam ada point ke? Saya cuma melahirkan sikit rasa simpati
untuk memujuknya. Kalau ada pembaca yang tahu apa sepatutnya saya boleh buat
dalam situasi macam ni, mungkin boleh kongsikan.
Selepas itu semua pelajar mula berkumpul, main game dan
berdansa sambil minum arak. Saya cuma duduk di meja makan. Anja dan Felia juga
ikut menari tapi bukan di tengah-tengah. Mereka menari di tepi saya. Siap Felia
dan Courtney beberapa kali jugalah ajak saya menari. Memang taklah kan.
Silap-silap viral pula video gadis berbaju kurung seronok berparti. Tapi saya
boleh kata yang malam itu memang seronok sebab saya dapat bersembang dan
bergurau dengan rakan-rakan yang lain. Dah
agak-agak jam 10 lebih, saya mengajak Zira untuk pulang sebab tak nak
berlama-lama di situ. Mereka yang lain seperti biasa akan berparti sehingga
lewat malam. Kadang saya tak faham macam mana mereka selalu ke bar/pub setiap
malam tapi dapat bangun awal untuk ke kelas pagi.
Kami berjalan kaki untuk pulang sebab kalau nak tunggu bas,
perlu tunggu dalam 30 minit lagi. Angin malam memang menampar keras muka saya,
tapi kami berdua berjaya pulang ke haus dengan selamat. Apa yang saya tak boleh
berhenti fikir hari ini adalah rasa bersalah kepada Chris yang nak bersalaman
dengan saya tadi dan situasi Albiona yang termakan pork tadi.
Apa pun, sampai kita bertemu lagi di penulisan seterusnya.
17 September 2019
Regensburg
No comments:
Post a Comment